“ပေါင်ဆန်း”-”လုံလျင်”ခရိုင်၏ခရမ်းရောင်သစ်ခွ၏အခေါက်ရည်မင်္ဂလာပါ။ နွေဦးရာသီရောက်လာပါပြီ။ နွေဦးပိုင်းအလှရှုခင်းထိ ပွင့်လန်းရှင်သန်စဉ်တွင် နွေဦးအရသာရှိပြီး လတ်ဆတ်သော“လုံလျင်”ခရိုင်၏ ခရမ်းရောင်သစ်ခွ၏အခေါက်ရည်တစ်ခွက်ကို သောက်လိုက်ရသည်မှာ “လုံလျင်”လို့ခေါ်တဲ့ ဘဝပုံစံတစ်မျိုးပင် ဖြစ်ပါသည်။
“ပေါင်ဆန်း-“စီးတျန့်”ခရိုင်၏တိုဖူးခြောက်မင်္ဂလာပါ။ နွေဦးရာသီရောက်လာပါပြီ။ တိုဖူးခြောက်ပြားသည် “ပေါင်ဆန်း”ဒေသတွင် အဝါရောင်ပဲကို အသုံးပြုပြီး ပြုလုပ်သော ရိုးရာအစားအစာတစ်မျိုး ဖြစ်ပြီး ယခုချိန်ထိ နှစ်ပေါင်းတစ်ရာတိုင်သမိုင်း ရှိနေဆဲပါ။ “ပေါင်ဆန်း”သားတို့၏ စားပွဲပေါ်တွင် အမြဲတွေ့နိုင်၍ တစ်သက်လုံး လွှမ်း...
ပေါင်ဆန်း- ကြာပန်းရွက်ထမင်းစားပွဲမင်္ဂလာပါ။ နွေဦးရာသီရောက်လာပါပြီ။ “ကြာရွက်နှင့် ဝတ်စုံအရောင်လိုက်ဖက်၍ ကြာပန်းတို့ ဝဲယာနှစ်ဖက်တွင် ပန်းပွင့်နေ”ဟု ဖွဲ့ဆိုသော ကဗျာရှိပါသည်။ ကြာပန်း၏အလှအပ ကဗျာဆရာ၏လက်ရာထဲတွင်ရှိ၍ “ပေါင်ဆန်း”အစားအစာတွင် လည်း ရှိပါသည်။
“ပေါင်ဆန်း”- မျှစ်အနံ့နေရာပျံ့နှံ့မွှေးနေခြင်းမင်္ဂလာပါ။ နွေဦးရာသီရောက်လာပါပြီ။ “စီးတျန့်” ဆားစိမ်သောမျှစ်ချဉ်သည် ဟင်းသီးဟင်းရွက်မျိုးစုံလည်းကောင်း၊ အသားအမျိုးမျိုး လည်းကောင်း တွဲစားလျှင် အရသာရှိသောဟင်းတစ်မျိုး ဖြစ်ပါသည်။ ဆောင်းရာသီတွင် မျှစ်မျိုးစုံ ထမင်းစားပွဲ တပူပူဖြင့် စားသောက်လျှင် ပျော်ရွှင်ဝမ...
“မန်စီ”မြို့- အထက်စီးမှကြည့်ရာတွင် မြင်ရသော မန်စီမြို့မင်္ဂလာပါ။ နွေဦးရာသီရောက်လာပါပြီ။ အလုပ်မများဘူးဆိုလျှင် မန်စီမြို့သို့ လာရောက်လည်ပတ်ကြည့်ရှုဖို့ ဖိတ်ခေါ်ပါရစေ။
“တက်ဟုန်”တိုင်း-တိုင်လူမျိုးဥဒေါင်းအကမင်္ဂလာပါ။ နွေဦးရာသီရောက်လာပါပြီ။ ဥဒေါင်းအကသည် တိုင်လူမျိုးများအား ကိုယ်စားအပြုနိုင်ဆုံး ရိုးရာအကဖြစ်သည်။ ၎င်းသည် ပေါ့ပါးပြီး ကျက်သရေရှိကာ ဟန်ပန်အမူအရာ လှပသည်။
“ဖူအဲ့(လ်)-အမည်းရောင်ရှေးဟောင်းမြေထည်၏ရိုးရာပြုလုပ်လက်မှုပညာမင်္ဂလာပါ။ နွေဦးရာသီရောက်လာပါပြီ။ ဖူအဲ့(လ်)ရှိ အမည်းရောင်ရှေးဟောင်းမြေထည်၏ရိုးရာပြုလုပ်လက်မှုပညာသည် နှစ်ပေါင်း ၄၀၀ သက်တမ်းရှိပြီဖြစ်သည်။၎င်းသည် ရိုးရာမြေအိုးလက်မှုပညာနှင့် တိုင်းရင်းသားလူမျိုးစုများ၏ လက်မှုပညာပေါင်းစပ်မှုမှ ထွက်ပေါ်လာခြင်းဖ...
ဖူအဲ့(လ်)-“ဖူအဲ့(လ်)”လက်ဖက်နှင့်လက်ဖက်မွှေးကို ပြုလုပ်ရန် အတတ်ပညာမင်္ဂလာပါ။ နွေဦးရာသီရောက်လာပါပြီ။ လက်ဖက်ခါချခြင်း၊ လှိမ့်ခြင်း၊ အခြောက်ခံခြင်း၊ လက်ဖက်ဖိခြင်း၊ ပုံသွင်းခြင်း... အဆင့်တိုင်းတွင် ဖူအဲ့(လ်) လူမျိုးများ၏ နှစ်ထောင်ပေါင်းများစွာ လက်ဖက်ခြောက်ပြုလုပ်ခြင်းဆိုင်ရာ ဉာဏ်ပညာနှင့် ကျွမ်းကျင်မှုမျာ...